In Nederland moet u minimaal 16 jaar oud zijn om voor een proefles bij een rijschool in aanmerking te komen. Om een proefles te kunnen volgen, moet u in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Als u nog geen rijbewijs hebt, kunt u nog steeds een proefles bij een rijschool volgen. Hiervoor heeft u wel een toestemmingsformulier nodig, dat moet worden ondertekend door een ouder of voogd en bevestigd door een arts.

Op de proefles krijgt u een korte introductie in de basisprincipes van het autorijden. U krijgt ook een kans om te oefenen met het besturen van de auto. De instructeur zal u helpen om de basisbeginselen te begrijpen en u de kans geven om deze in de praktijk toe te passen. Na de proefles krijgt u een beoordeling van uw prestaties en advies over wat u moet doen om uw rijvaardigheid te verbeteren.

Het is belangrijk om de proefles serieus te nemen, omdat dit een goede indicatie is van hoe u uw zult gedragen tijdens het verdere verkeersonderwijs. U krijgt ook een duidelijker beeld van wat u kunt verwachten bij een rijschool. Dit kan u helpen bij het maken van een weloverwogen keuze voor de rijschool die u het beste past.