Het praktijkexamen

Als je bij ons het aantal lessen hebt gehad dat je nodig hebt, mag je je examen aanvragen. Hoe gaat dat in zijn werk? Zodra je instructeur je klaar vindt voor het examen, kom je naar kantoor om het aan te vragen en te betalen. Een mail sturen kan natuurlijk ook.

Per 1 november 2017 is niet meer mogelijk voor rijscholen om de Eigen Verklaring/Gezondheidsverklaring in te dienen voor een kandidaat. Dit dient jij zelf te regelen via https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring.htm

Wij vragen het examen voor je aan. Wanneer er een datum duidelijk is krijg je vanzelf een oproepkaart per e-mail.

Hoe verloopt het praktijkexamen?

In het examencentrum maak je eerst kennis met je examinator. Deze legt je nogmaals uit hoe het examen verloopt en wat hij verwacht van jou tijdens het examen. Hij vraagt ook naar de benodigde examenbescheiden. Vervolgens krijg je voordat je de weg op gaat, op de parkeerplaats, een ogentest, waarbij je het kenteken van een stilstaande auto moet kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Er word je ook gevraagd een aantal voorbereidings- en controlebehandelingen uit te voeren aan de examenauto, bijvoorbeeld de remlichten controleren of de olie peilen.

Dan ga je een stukje rijden met de examinator naast je en indien mogelijk de instructeur achterin. De examinator let o.a. op de beheersing van de auto, het kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Daarbij word je beoordeeld op tien examenonderdelen, zoals het in-en uitvoegen, het gedrag bij kruispunten en indien je geen vrijstelling hebt voor de bijzondere verrichtingen (TTT), de bijzondere verrichtingen.

De examinator verwacht niet dat je het helemaal perfect gaat, het gaat om het totaalbeeld. Raak niet in paniek bij een onverwachte situatie, maar blijf de situatie de baas. De examinator beoordeelt of je klaar bent om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te kunnen nemen.

Direct na afloop maakt de examinator de uitslag bekend.

Ben je geslaagd? Dan kun je de volgende dag je rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis.

U kunt een rijbewijs op afspraak aanvragen in het Stadhuis. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs afhalen. Een rijbewijs is in de meeste gevallen 10 jaar geldig.

Je hebt daarbij nodig

  • 1 pasfoto
  • geldig legitimatiebewijs
  • Rond de €45,- (verschillend per gemeente)

Meld je aan voor een proefles


Wil je een proefles voor auto, motor of aanhangwagen? Maak hieronder vrijblijvend een afspraak en we nemen contact met je op.

  • Proefles auto van 1 uur, € 49,95
  • Proefles motor van 1,5 uur, € 49,95
  • Proefles aanhangwagen van 2 uur, € 121,-
  • DD slash MM slash JJJJ
  • 0,00 €
Aanmelden proefles

Wil jij ook snel je rijbewijs halen?

Meld je dan direct aan voor proefles!
Aanmelden proefles